Ideja për të analizuar gjuhën e Kodit Rrugor shqiptar (tani e tutje KRR) në përqasje me Kodin Rrugor (Codice della strada) italian1 , lidhet me faktin se ka një numër të madh huazimesh të gjuhës italiane në fushën e automobilistikës, të cilat kanë hyrë thuajse përdhuni në gjuhën shqipe me rënien e regjimit komunist e këndej. Kujtojmë se gjatë regjimit, privatëve as nuk u lejohej dhe as e kishin të mundur të kishin në pronësi mjete motorike, por mund të shfrytëzonin mjetet shtetërore të qarkullimit që drejtoheshin nga shoferë profesioniostë: kamionistë, shoferë autobusi dhe të mjeteve bujqësore (si traktorë, autokombajnë etj.), shoferë taksish apo makinash qeveritare.

Gjurmë të italishtes në Kodin rrugor shqiptar

Flora Koleci
2018-01-01

Abstract

Ideja për të analizuar gjuhën e Kodit Rrugor shqiptar (tani e tutje KRR) në përqasje me Kodin Rrugor (Codice della strada) italian1 , lidhet me faktin se ka një numër të madh huazimesh të gjuhës italiane në fushën e automobilistikës, të cilat kanë hyrë thuajse përdhuni në gjuhën shqipe me rënien e regjimit komunist e këndej. Kujtojmë se gjatë regjimit, privatëve as nuk u lejohej dhe as e kishin të mundur të kishin në pronësi mjete motorike, por mund të shfrytëzonin mjetet shtetërore të qarkullimit që drejtoheshin nga shoferë profesioniostë: kamionistë, shoferë autobusi dhe të mjeteve bujqësore (si traktorë, autokombajnë etj.), shoferë taksish apo makinash qeveritare.
2018
978-9928-245-76-2
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Gjurmë të italishtes në Kodin rrugor shqiptar.pdf

solo utenti autorizzati

Licenza: Copyright dell'editore
Dimensione 2.44 MB
Formato Adobe PDF
2.44 MB Adobe PDF   Visualizza/Apri   Richiedi una copia

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11587/489664
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact